torstai 14. kesäkuuta 2012

Netiketti - käyttäytyminen ja blogit

Hmm kuinkahan moni mahtaa kääntyjä juuri tuon ostikon kohdalla aivan muualle? >:D Älkääs. Niin moni teistä mun lukijoista on sen verran nuoria, että ovat syntyneet suoraan "internetaikaan", jolloin netti ja siihen pääsy on suhteellisen normaalia, kun taas mun aikana oli vielä jyrkätkin säännöt nettiin pääsyyn. Toki näin varmasti on nuorillakin, nettiajat siis, mutta mielestäni netti alkaa olla jo sen verran "toinen todellisuus" tämän irl-maailman lisäksi, että ajatusta ilman internettiä ei voi edes... ajatella.

Tässä tekstissä käsittelen internetissä käyttäytymistä ja toisten blogeihin/nettisaitteihin kommentoimista.

Kannattaa vilkaista seuraavaa nettisivua:
Netiketti
Tieto on vain hyväksi, ja tietää mitä tekee ja että on oikeassa. :D

- - -

Koska internet on suhteellisen uusi tulokas, voisin sanoa että syy ihmisten suureen ja välinpitämättömään suuhun oikeassa elämässä on juuri tämä paikka. Kuinkahan moni ihmisistä on netin myötä oppinut sanomaat todella rumasti toiselle ihmiselle oikeassa elämässä ilman että ajattelee ennen kuin sanoo? Koska nettissä pystyy olemaan anonyymi, nettissä USKALTAA loukata toista ihmistä miten vaan. "Kunhan vaan katoaa paikanpäältä", niin "eipä siinä välttämättä tarvitse itse saada takaisin mitään". Netin takia ihmisten on helppo unohtaa, että ruudun toisella puolella on ihminen. Jolla on tunteet, ja ties millaisia ongelmia oikeassa elämässä. Yksi pienikin haukkumasana voi jäädä muhimaan ihmisen mieleen ja ajaa ihminen ties millaisiin ongelmiin itsensä kanssa. Näen tosiaankin, että internet on suurin syy, miksi nykypäivänä tässä "oikeassa elämässä" ihmiset uskaltavat olla todella inhottavia toisille. Ja mikä netissä voi olla vielä pahempi sanoa toiselle ihmiselle tosielämään verrattuna on teksti, joka on mustaavalkoista, johon ei kuulu toisen ihmisen kehonkieli ja epäröinti, vaan netissä teksti on kovaa ja tuskin tilanteessa, jossa haukutaan, käytetään edes tunteita ilmaisevia hymiöitä.

Ihmisten pitäisi oppia asettuminen toisen tilanteeseen NIIN netissä KUIN oikeassakin elämässä. Niin monelta tuntuu nykyään unohtuvan kokonaan tuo asia. Ette usko kuinka paljon voi yksi hymy ja iloinen tervehdys parantaa jonkun päivää. Ja ajatellaan toisin päin... miten taas toisen negatiivinen käyttäytyminen voi vaikuttaa toiseen. Tässä voitaisiin muistaa se kaunis kultainen sääntö, joka ei päde pelkästään uskovaisiin:

Käyttäydy niin toisille kuin
haluat heidän sinulle käyttäytyvän.

Ajattele, että mitä jos sinä kokisit sen, mitä aiot juuri toiselle tehdä. Toki ihmisiä on erilaisia, mutta jokainen meistä kuitenkin tuntee. Ja perusteeksi huonolle käyttäytymiselle ei tosiaankaan toimi "No mä nyt vaan oon tällane!!1". Todella huono. Se vain tarkoittaa, että ei osaa ajatella riittävän pitkälle, ja että on todella lapsellinen. Huonossa merkityksessä. Mikään ei oikeuta toista ihmistä käyttäytymään toista ihmistä kohtaan inhottavasti! >:(

- - -

Sitten siirrytään blogeihin. Tämän haluan sanoa NIIIN kovasti, että huhhuh: 

ÄLÄ KERJÄÄ LUKIJOITA TOISTEN BLOGEISSA!

Onko tarpeeksi näkyvä? xD Se, että kerjää lukijoita TOISEN blogissa on älyttömän halpamaista ja kurjaa sekä blogin omistajalle että kommentoijalle. Eikö olekin kivaa, että oma blogi tuntuu TÄRKEÄLTÄ, että kommentoijaa kiinnostaa teksti johon tämä kommentoikin? Eikö tunnukin siltä, että mainostajakerjääjä vain kerjää lukijoita omaan blogiinsa, jos tällä lukee tekstissä suurin piirtein näin:
"Hienoja!

http://annapekanblogi.blogi.fi
Lukisitko blogiani? Liity lukijaksi,
Kommentoi ja lue!
Kiitos! <3"

Voi huoh, kuinka harmi. Vaikka näkisin tuollaisen kommentin toisen blogissa, en takuullakaan vilkaise tuohon blogiin. En ymmärrä, miksi ihmisiltä puuttuu maalaisjärki kokonaan. :\ Toki on ihmisiä, joita tuollaiset ei haittaa ja toki on blogeja, joissa ei saa mainostaa, mutta näistä sekoista kyllä lukee. Ennen kuin mainostaa omaa blogiaan, kannattaa lukea toisen blogi läpi. Esimerkiksi minun blogissani saa toki antaa linkkejä, mutta turha kerjääminen saisi jäädä pois. Luulin tämän olevan itsestäänselvää, mutta höh. Mikäpä olisi. Mainoksille on usein omat paikkansa, jossa voi mainostaa, omat ryhmät ja näin. Ei saa käyttää toisen tilaa ja omaisuutta mainostukseen! Etsi paikkoja (eri nettisaitit...), jotka vastaavat blogisi aiheita ja joissa on tilaa mainostaa. Näitä kyllä löytyy.

Jos haluat lukijoita blogiisi, kannattaa keskittyä kommentointiin. Yllättävää, hmm? xD Eipä oikeastaan, vai mitä? Mitä mielenkiintoisempi ja syvällisempi kommentti, sitä mielenkiinnostuneempana ihmiset ovat tutkimaan, että kuka tuollaisen tekstin on oikein kirjoittanut. Kannattaa myös katsoa, että avatar kuvaisi omaa blogiaan. Pelkän avatarin kuvankin avulla voit saada ihmiset vilkaisemaan blogiasi. :D Ja jos hyvin käy ja olet sekä kommentoinut ahkerasti että blogisi on toimiva ja hyvä, sekä erottuu muista blogeista, voit vielä saada muut ihmiset mainostamaan blogiasi. Mutta kuka haluaisi vilkaista kerjääjän blogiin - saatika PALKITA kerjääjää. No en minä ainakaan, ja tuskin suurin osa ihmisistäkään!

- - -

Mietteitä?

7 kommenttia:

 1. En keksi tähän yhtään mitään vastaväitteitä, oon siis sun kanssa ihan samaa mieltä. :) Mua on monen monta kertaa loukattu netissä, en tiedä onko se sitten ollut tahallista vai ei... Mutta ei se tunnu kauheen kivalta. Inhottaa tyypit, jotka tahalleen käyttäytyvät huonosti muita kohtaan, netissä tai oikeessa elämässä.

  Ja tosta mainostuksesta: se on todella ärsyttävää! Vihaan sitä, kun joku random tulee kommentoimaan blogiini "Kivoja kuvia. :) Vierailethan blogissani? *osoite tähän*" Näkee selvästi, miten yritetään kalastella lukijoita... -_- Ja joillain on tapana laittaa kommenttiensa perään oma osoitteensa, siihen olen tosin itsekin tainnut sortua pari kertaa kun olin vielä "aloittelija". Ihan kuin ei tiedettäisi, että oma blogi näkyy, kun klikkaa tyypin käyttäjäkuvaa... Ja jos kommentoija vaikuttaa kiinnostavalta, niin kyllä mä ainakin menen sen blogia vilkaisemaan! :D

  (Oho tosta taisi tulla vähän huonosti muotoiltu teksti, mutta kai siitä saa jotain selvää? :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on harmi että niin moni tekee sitä huvin vuoks. :( Ja näitten kohdalla pitäis just ignoorata ja olla vastaamatta, vastareaktiotahan ne just hakee.

   Poista
 2. Voi Linda, sä oot oikeesti niin ihana kun teet tällaisia postauksia ja valistat ihmisiä. Ja tää ei oo mitään sarkasmia vaiks se siltä ehkä vähän kuulostaakin, vaan ihan oikeesti, mun mielestä KAIKKIEN jotka nettiä käyttää pitäis eka käydä just netiketissä vähän lukemassa ohjeita -- ja siis vaikkei sielläkään nyt kävis ni ihmiset vois käyttää käytännön järkeänsä et ei netissä voi käyttäytyä ihan miten vaan haluaa vain koska voi olla anonyymi! Arh ärsyttävää.

  Ja mun mielestä tää on viel tosi ajankohtanen asia just nyt. Musta se on ihan hirveetä ku oon nähny tumblrissa kiertävän jo pari sellasta viestiä missä kerrotaan et joku käyttäjä oli tehny itsemurhan sen takia ku hänelle oli lähetetty anonyymeja viha-viestejä tyyliin "you're fat and ugly", "this would be a better place if you were dead", "do us a favor and kill yourself already" jne. jne. ja viel sellaselle ihmiselle joka oli jo muutenki ilmaissu olevansa masentunu ja itsetuhoinen. Tollaset panee mut ihan sanattomaks, mä en vaan voi ymmärtää miten joku VOI sanoa toiselle ihmiselle noin, oli sitten netissä tai ei.

  Et.. tää on oikeesti tosi hyvä postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei nii just. D: Ihmiset, jotka on masentuneita, niin niiden tosiaankin kannattaa pohtia tarkasti, että sanooko ääneen yhtään mitään, koska jos kertoo että on masentunut, niin jotkut ihmiset saa vaan ponnetta siitä. ;_;

   Poista
 3. Asiaa, asiaa. ~
  Itseänikin ärsyttää tuon oman blogin mainonta blogissani. Oon antanut mennä läpi korvien nää "lue mun blogii" -viestit, mut nyt se alkaa ottaa päähän. Pitää kai tehdä selväksi etten halua blogimainoksia kommentteihin. Eri asia jos kommentoit kilometrikommentit etkä mitään "kiva":a ja lisäät sen perään oman blogisi osoitteen...

  Ja nämä "hienoi/kiva" -kommentit on niin .... AGH ! En vaan voi sietää sitä että joku kommentoi pelkästään niin. Perustelisivat edes, miksi oli niin KIVAA tai HIENOJA. :<

  VastaaPoista
 4. no eipä mun persettä paljoo kutita jos joku nyt pyytää lukemaan omaa blogiaan c:


  enkä muutenkaan jaksa välittää dissaajista, koska huomiotahan ne hakee ja se pitäis ymmärtää et kun oot jossain yhteisös ihmiset tulee haukkumaan sua, ja minkäs sille voi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta suurinta osaa kutittaa. :D Ja netiketti on tehty, jotta asiat toimis sujuvammin. Ja netti ei sais olla paikka, jossa on helmompi sanoa toiselle pahasti, sanat ne satuttaa usein enemmän kuin fyysinen.

   Poista

Mainostaa voit VIERASKIRJASSA. Poistan 7.1.13 lähtien mainostukset muualta.
Äläkä kerjää minun (tai muiden) blogissani lukijoita tai muutenkaan kerjää mitään, ne viestit poistuvat minun blogistani myös välittömästi.

Kiitos yhteistyöstä! <3