tiistai 17. huhtikuuta 2012

© eli TEKIJÄNOIKEUS

... eli: "Älä koske kuvaani ilman minun antamaa lupaani!"

Aamulla myöhäistyin töistä tämän takia (vain pari minuuttia, ei sentään sen pahemmin :''D):
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/nuori-suomalaisnainen-jarkyttyi-nahtyaan-naamansa-yllattavassa-paikassa/art-1288462502783.html

Jutussa kerrotaan, kuinka eräs suomalainen bloggaaja oli viroilaisen bloggaajan avulla saanut tietää, että itse otettu kuva komeili erään virolaisen kirjan kannessa - ja käsiteltynä vielä lisäksi. Häneltä ei oltu kysytty lupaa, eikä oltu ilmoitettu asiasta, hän sai kuulla kirjasta siis vain tuon toisen bloggaajan kautta.

Tuo uutinen ei ollut itse se syy, miks myöhästyin töistä, vaan nuo pöyristyttävät kommentit kuvan alla.

"elsa88 Eilen 15:03
Sen siitä saa kun laittaa kuvia nettiin!"
"älytöntä Eilen 15:18 
Vanhemmat oikeassa: Ottakoon itse vastuun hommasta. Koko jutussa taas takana rahastus. En laittaisi kuviani edes salatulle sivustolle. Jokainen on murrettavissa ja jokaisessa on lähes poikkeuksetta takaovi, josta pääsee käsiksi lopulta sivustojen aineistoon esim. kuviin.
 
Mutta blogit ja muut yhteisöt, joissa isketään kuvia nettiin läjäpäin. Turha lähtee rahastuslinjalle. Eri asia olisi, jos ei noita kuvia olis ite laittanut nettiin levikkiin."
 
"Korvauksia tai isompia korvauksia Eilen 15:23
Sinänsä paradoksaalista, että ihminen joka jakaa elämäänsä blogeissa on nyt kauhea uhri kun hänen kuvaansa on käytetty jonkun kirjan kannessa. Kannattaisi tosiaan miettiä kuinka paljon niitä valokuvia itsestään maailmalle laittaa jakoon.
 
Tulikohan muuten juttuvinkki suoraan Vilhelmiinalta? Ehdotan, että seuraavaksi Vilhelmiina juontaa merkonomiopintojensa ohessa vähän yöchattia, josta onkin hyvä ponkaista julkisuuden kirkkaimpaan valokeilaan - BB-taloon!!"
 

Siinäpä nyt muutama esimerkki. VOI TYHMÄT IHMISET - vai voinko sanoa noin? Voinko syyttää niitä, jotka eivät ole käyneet koulua 1990-vuoden jälkeen? Niitä, jotka eivät ymmärrä, että netti on nykyään kuin toinen maailma, joka ei tarkoita paikkaa, jossa saa ihan vapaasti tehdä mitä haluaa, ja jossa ei säännöt ja lait päde. Netti on nykypäivää ja se tuntuu tulevan yllätyksenä edelleenkin monelle ihmiselle.

Tuo tekijänoikeuksien tietämättömyys oli niin suurta, että jäin oikein huutamaan kämppikselle, miten ajattelemattomia ja itsekeskeisiä ihmisiä taas oli liikkeellä. Tunteenpurkauden takia siis myöhästyin. XD Voivoi.

Tekijänoikeus tosiaankin suojaa itsetehtyjä materiaaleja niinkin paljon, että niihin ei tosiaankaan SAA ilman lupaa koskea. Toinen asia tietenkin on, jos tekijä itse on määrittänyt toisin. Ei nyt kauppaankaan mennä ja napata hyllystä tavaraa ja sanota kauppiaalle: "Sen siitä saa, kun laittaa tavaroita esille!", tai - kämppistä lainatakseni - sanoa kiusatulle: "Älä viitsi olla niin kiusattava".

Itse heitän kuviini aina jollakin nimimerkilläni varustetun signeerauksen, ja metadatassa löytyy aina copyright-tietoni (paitsi jos joku idiootti poistaa metadatan ja pistää kuvan kiertoon). Jos julkaisette kuvia blogissanne/nettisivuihinne/minnelie, ettekä lisää kuviin erikseen mitään (kannattaa pistää kuitenkin nimesi), lisätkää aina jonnekin sivuun sitten jokin tämäntyylinen teksti: "Tämän blogin kuvat ovat © Nimi Tähän"

Ja totta kai tämä tuntuu eniten asianomaisille. Samaa huutavat mm. muusikot ja elokuvantuottajat, enkä ymmärrä miten waretusta ei vaan saada kuriin. :\ Niin kauan kun ei itse tee elokuvia/musiikkia/kuvia, niin ei osaa ymmärtääkään toista osapuolta.

_
Miten toimita, jos löydän oman kuvani jonkun toisen käsistä?
- Ensiksi pyydät ihan nätisti henkilön poistamaan kuvat. Jos tämä ei suostu, kannattaa yrittää ottaa sivun ylläpitäjään yhteyttä. Jos haluaa virallisempaa kaavaketta, käy vilkaisemassa täältä. Tuo voi jo virallisuudessa pelottaa vastaanottajaa. :D Hehe.

Voinko ottaa googlesta kuvia ja ladata ne minne haluan?
- Et ilman lupaa. Jos haluat kuollaksesi jonkun kuvan, voit kysyä tekijältä itseltään. Kuvissa voi myös lukea tyyliin: "Kuviani saa jakaa/näyttää/yms, jos kerrot kuvan olevan täältä".

Mitä kuvia voisin käyttää?
- Erilaisia stock-sivuja löytyy, ja joistain löytyy myös ilmaisia kuvia käytettäväksi. :D Kannattaa etsiä googlen avulla "free stock images".

Miten copyright-merkki tehdään?
- Joko copypasteamalla, tai painat Alt  (huom: ei Alt Gr) pohjassa numeroita: 1069 (eli Alt + 0169)
 
ET SAA MYÖSTKÄÄN HEITTÄÄ TOISEN OMISTAMAN KUVAN PÄÄLLE
"© LILLI-PEKKA" !! 

Hyi hyi. Tuotakin oon surukseni nähny vähän turhan usein.

10 kommenttia:

 1. Itse oon seurannu tuota kyseistä bloggaajaa jonka pärstä sieltä kirjasta löytyi jo jonkun vuoden :D Ja oikaessa sä olet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ihan uus tyyppi, mut mä nyt en ton tyyppisiä blogeja muutenkaan lue. :D ... oon kyllä ihan unouus bloggaaja, enkä hirveästi lue muutenkaan blogeja. xD

   Poista
 2. Ja just ton takia mä laitin mun kuviin tekiäoikeuden...

  VastaaPoista
 3. Sait minut hieman vihaiseksi. Joillakin ihmisillä tuntuu olevan aivojen sijasta kivenmurikka. Ainakin joskus! :D
  Minusta olisi hienoa, jos ottaisit jatkossakin aiheeksi tekijänoikeudet, jotta minä ja muut voimme ymmärtää niitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin. xD

   Okei, täytyy muistaa ainakin tulevaisuudessa valaista taas lisää, jos aiheeksi tulee. :D Nää aikaisemmat merkinnät kun tuppaa unohtumaan, eikä kukaan oikein taida jaksaa monen merkinnän takaisia merkintöjä lukea.

   Poista
 4. lilachic♥ > ...paitsi että kyseinen bloggaajakin jonka pärstä tuohon kirjan kanteen päätyi, copyright -vesileimoja käyttää... :D

  Mutta, täyttä totta, minutkin pisti vihaiseksi nuo "Sen siitä saa kun kuviaan nettiin laittaa", aivankuin copyright -lait eivät muka olisi internetissä voimassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No periaatteessa tän tekstin tarkotus ei ollu kokonaan toi uutinen, että parempi vaan, kunhan löytyy se vesileima, sillä ehkäisee suurimman osan anastuksista, ja jos vesileima toimii, ni sen alkuperä voidaan träkata, jos siis löytyy jostain sivustolta, jossa ei oo lähdettä ilmoitettu. :)

   Nii-in :E ARR >:(

   Poista
 5. Aika hirveitä nuo kommentit. Itse sain kunnon valaistuksen tästä aiheesta gosussa (muistat kai?), kiitos, enää en tee samaa virhettä!~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ole hyvä. xD Pitäis ottaa ite vielä joskus paljon paremmin selvää tästä, koska tohon liittyy varmasti ihan älyttömän paljon kaikkea, mitä itekkään en vielä tiedä. :D Kiitos! <3

   Poista

Mainostaa voit VIERASKIRJASSA. Poistan 7.1.13 lähtien mainostukset muualta.
Äläkä kerjää minun (tai muiden) blogissani lukijoita tai muutenkaan kerjää mitään, ne viestit poistuvat minun blogistani myös välittömästi.

Kiitos yhteistyöstä! <3