sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Pohdintaa kuvien laeista ja niiden noudattamisesta

"Muista kultainen leikkaus ja muista värien harmonia. Riko sääntöjä, mutta varo rikkomasta väärin." Tai jotenkin noin voisi ajatukseni tiivistää. Valokuvauksessa kuten monessa muussakin taiteenmuodossa on näitä perussääntöjä, joita pitäisi noudattaa. Ainakin jonkinverran. Jotkut taas ovat sitä mieltä, että hiiteen säännöt, saa uutta kuvaa ja näkemystä jos ei tottele. Olen samaa mieltä osittain, mutta myös vaadin kuvalta tiettyjä sääntöjä. Myös katsojat vaativat, sellaisetkin katsojat, jotka eivät tietäisi taiteen teorioista mitään.

Oon itse jo pohtinut hetkeen, että MIKSI kultaisesta leikkauksesta muistutetaan ja MIKSI taiteessa on sääntönsä, mikä sen tekee? MIKSI ei vois keksiä omia sääntöjään ja MIKSI ei vois tehdä kuvaa ilman, että tarvii ajatella valoitusta ja kaikkea ärsyttävää pientä tilpehööriä, jonka opiskelemiseen menee ikuisuus? No, keksin ainakin yhden syyn. Eräänä päivänä Voionmaan Opistolla tajusin jotain, ja se jotain liittyi niinkin selvään asiaan kuin psykologia. Ja melkein nauroin ääneen, miksen ollut ennen tajunnut, että totta kai psykologia liittyy kuvan alitajuiseen analysoimiseen. Ja nyt kun ajattelen tuota niin huoh, oliko se nyt niin vaikea tajuta. :'D Ja miks on sitten niin tärkeä seurata näitä kuvataiteen normeja?

Yksinkertaisesti: katsoja tuntee psyykkisesti olonsa joko epämiellyttäväksi tai miellyttäväksi kun tämä katsoo kuvaa/veistosta/maisemaa/mitä vain. Ja nuo tunteet kehottavat katsojaa joko jatkamaan matkaa tai päättämään, onko kuva mieleen oikeasti. Kuva, joka on tehty normien mukaan, on miellyttävä ja sitä voi katsoa. Asd, mutta siinä se onkin, normien noudattaminen on siinäkin niin kinkkinen juttu, että jos kuvaat liian normien mukaan, kuvasta tulee tylsä. Blargh. Ja jotta osaisi kuvata normien mukaan, rikkoen tietysti niitä jotenkin, kuvasta tulee ennennäkemätön ja mielenkiintoinen ilman, että katoja ymmärtää mistä tämä johtuu. Se vaan tuntuu psyykkisesti. Myös paljon kuvia nähnyt näkee potentiaalin ja mielenkiintoisen asian kuvasta, joka ei kulje ollenkaan kuvataiteen sääntöjen mukaan (jossa on siis kaikki pielessä: valaistus, värimaailma, ei ole tehty kultaisen leikkauksen mukaan, malli voi olla pielessä, hälyt yms kaikki muut asiat taustalla, edessä ja missä vain), mutta jos seuraavaksi näkee samantyyppisen kuvan, ärsyttää se jo katsojaa. Liika normien rikkominen siis pahentaa vain tilannetta ja pian ollaan taas katsomassa tuttua ja turvallista. Sääntöjä siis saisi rikkoa, mutta ei koko aikaa. Kai. En ole nähny vielä tarpeeks kuvia, jotta tietäisin mimmoisia kuvia olis jo otettu. Vaikea siis puhua niin ku tietäis asioista jotain. :'D

Luin kerran kirjaa: "Värit havaintojen maailmassa" - Harald Arnkil. Siellä luki näin fysiologi Semir Zekin sanoin: "Kaikki kuvataide saa ilmaisunsa aivojen kautta ja siksi sen on toteltava aivojen lakeja" ja että "aivan kuten aivot etsivät vakioita, ja oleellisuuksia, niin tekee taidekin".

Ja tuo oli piste aikaisemmille köyhille pohdiskeluilleni. Zeki osasi sanoa sen paremmin muutamalla sanalla kun itse kykenin edes ajatuksiani sumplimaan.

_
Ja oon tosiaankin harrastaja, ja opiskelu on vasta hyyyyvin alussa. :'D En tiedä mitään faktoja enkä ymmärrä lähes mitään, mutta tulee sitä välillä pohdittua ja vastattuakin omiin kysymyksiinsä. Tässä on yksi sellaisista vastauksista, ja jos tunnet että oon väärässä ja näin, kommentoi vaan alas niin saan uutta näkemystä. Tai jos et ymmärrä jotain, pohditaan yhdessä. Mutta tekstini ei siis ole faktatietoa. Ihmismieli on niin sotkuinen, vaikka hyvinkin looginen pidemmän päälle. Voi huoh, haluun opiskelemaan. Oon niin huono opiskeleen oma-aloitteisesti, ja jotta pääsis ottamaan parempia kuvia, paljon syvempiä sisällöltään, pitäis oppia kaikki valokuvataiteeseen (ja muuhunkin taiteeseen) liittyvää. Ja nyt pelottaa, etten pääse ens vuonnakaan kouluun. D8 No, ainakin tuun hakemaan kolmeen kouluun. Tällä hetkellä ainakin mahdollisesti Lahteen, Turkuun ja Helsinkiin. Yllättävää. :'D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mainostaa voit VIERASKIRJASSA. Poistan 7.1.13 lähtien mainostukset muualta.
Äläkä kerjää minun (tai muiden) blogissani lukijoita tai muutenkaan kerjää mitään, ne viestit poistuvat minun blogistani myös välittömästi.

Kiitos yhteistyöstä! <3